Ügyvédi iroda budapestet 13 kerületben Újlipotvárosban a pozsonyi utca közelében.
Ügyvédi iroda budapest, dr. Rozgonyi Anikó Ügyvéd
Magyar : English
  Kezdőlap : Tevékenységünk :


Az ügyvédi iroda tevékenysége

 

Ügyvédi iroda

 

Ügyfeleink között egyaránt találhatók magánszemélyek, gazdasági társaságok és non-profit szervezetek. Irodánk tevékenysége ennek alapján szerteágazó, így különösen a bírósági eljárások, a társasági jog, kereskedelmi jog, munkajog, adójog, ingatlanjog, agrárjog, földjog, közlekedés hatósági (vasúthatósági) ügyek, fuvarozás-szállítmányozás és az egészségügyi jog területein tevékenykedünk. Külön kiemeljük a jogviták rendezésével kapcsolatos tevékenységünket, így a peren kívüli megállapodásban történő közreműködést és a bíróság- választottbíróság előtti eljárást.

Külföldi ügyfeleink számára angol és német nyelven is rendelkezésre állunk.

 
AKTUÁLIS – Betéti társaság beltagjának felelőssége

A közfelfogás szerint a betéti társaságok beltagjainak felelőssége korlátlan. 
Ügyvédi irodánk a közelmúltban jogerősen lezárult peres eljárásban eredményesen bizonyította, hogy a bt. beltagjának felelőssége az esetek nagy részében mégsem korlátlan. Ezek az ügyek a felszámolási eljárás alá került betéti társaságok tagjait érintik, akik rendszerint beletörődnek a korlátlan felelősség tényébe és teljesítik a hitelezők követelését, vagy teljesítés hiányában magánvagyonukat is veszélybe sodorják, akár elvesztik. Mindez sok esetben elkerülhető, ha időben vizsgálat tárgyává tesszük a beltag felelősségét, legyen szó akár az adóhatóság, akár pénzintézet követeléséről. 


AKTUÁLIS – Vezetékjog 

Napjainkban gyakran előfordul, hogy váratlanul – például adásvétellel kapcsolatos ügylet során – szembesül a tulajdonos azzal, hogy valamely közüzemi szolgáltató vezetékjogot alapított az ingatlanán. A vezetékjog (elektromos vezeték, gázvezeték, adathordozó vezetékek, stb.) létesítését bizonyos feltételek esetén a törvény megengedi a tulajdonos hozzájárulása nélkül is, más esetekben viszont ennek a lehetőségét a felek megállapodására bízza. Azonban bármely esetről is legyen szó, a vezetékjog alapítása rendszerint az ingatlan értékében csökkenést okoz. Hatályos törvényeink alapján, ha a vagyonban értékcsökkenés áll be, netán kár keletkezik, úgy a tulajdonost ezért megfelelő kártalanítás, vagy kártérítés illeti meg. A vezeték létesítése nem járhat együtt a tulajdonos érdekeinek sérelmével. Ha már megtörtént a vezetékjog bejegyzése, úgy a a kártalanítás utólagosan is lehetséges, ha időben lép a tulajdonos. Ügyvédi Irodánk feltétlenül javasolja, hogyha azzal szembesül az ingatlan-tulajdonos, hogy vezetékjogot jegyeztek be – vagy akarnak bejegyezni  – vagy ténylegesen vezetéket vezettek át az ingatlanán, ne nézze tétlenül. A jogi helyzet tisztázása ezekben az esetekben mindenképpen javasolt, mert így előzhető meg az ingatlan értékvesztése.

 

 
DR. ROZGONYI ANIKÓ ÜGYVÉDI IRODA H - 1137 Budapest, Újpesti rakpart 8. Tel.: +36-1-320-5528    |    Készítő: Weboldal készítés
Ügyvédi iroda budapestet 13 kerületben Újlipotvárosban a pozsonyi utca közelében.